Tips & trucs

Beits uw hout in de tuin

Ecologisch, esthetisch, duurzaam, hout is bijna een must-have voor de buitenkant van het huis of de inrichting van de tuin.

In het geval van weersinvloeden (UV, regen, vochtigheid, wind, enz.), zal een goede bescherming u toelaten om het hout lang te beschermen.

In de meeste gevallen is een HOUTBEITS een ideale oplossing!

Waar te beginnen ?

Een goede voorbereiding van het oppervlak is noodzakelijk om de levensduur van de door u gekozen afwerking te garanderen.

Deze gids is bedoeld om u bij elke stap van uw project te begeleiden zonder iets aan het toeval over te laten.

Handig materiaal

  • Kwast
  • Rol
  • Pistool / sproeier

Beoogde producten

  • Een behandeling tegen fungicide / insecticiden.
  • Een houtbeits die past bij uw project.
stap 1

HOUTSOORT - HET JUISTE PRODUCT

Lees meer over de houtsoorten die door uw project worden beïnvloed. Een exotische soort heeft bijvoorbeeld niet dezelfde eigenschappen als een Europese soort: bepaalde formules kunnen de kleur van het hout ‘verwarmen’ en zo de charme van je hout onthullen, maar u wil eigenlijk de oorspronkelijke kleur van het hout niet beïnvloeden.
Een ander voorbeeld, de formules op basis van solvent (terpentine) zijn soms geschikter voor een duurzame bescherming op minder poreuze houtsoorten.
Het is daarom belangrijk om uw ondergrond te kennen. Dit zal u helpen het product te bepalen dat het beste aan uw verwachtingen voldoet, maar ook de technische beperkingen.

stap 2

VOORAFGAANDE BEHANDELING

Bepaal waar uw hout zich bevindt. Hoewel het gebruik van een behandeling altijd interessant is om uw hout te beschermen tegen insecten, is het zeker essentieel voor hout, waar blootstelling aan vocht en gebrek aan ventilatie, om de ontwikkeling van schimmels zal voorkomen.

stap 3

NIEUWE OF GERENOVEERDE ONDERGROND?

Als de te behandelen ondergrond nog niet is gemonteerd, geef er dan de voorkeur aan om de eerste laag op de onafhankelijke lamellen aan te brengen. Deze techniek zorgt voor een basisbescherming van het hout aan alle zijden en niet alleen aan de zichtbare zijden. Vermijd een overtollige dikte van de beschermingslaag om de montage van het hout niet te bemoeilijken.

stap 4

SCHUREN

Over het algemeen zorgt schuren voor het minder glad maken van de ondergrond of om de restanten van een oude afwerking te verwijderen. Beiden (gladheid en oude afwerking) zijn verantwoordelijk voor de slechte hechting van de nieuwe beits. Neem de tijd om de aanbevelingen op de productverpakking te lezen.

stap 5

EEN AFWERKING NAAR UW WENSEN

Qua afwerking zijn er twee soorten: een semi-dekkende of volledig dekkende.
- Een DEKKENDE beits biedt langdurige bescherming en verbergt foutjes (oud, beschadigd hout). Rijk aan pigmenten geeft het een moderne uitstraling en laat het de houtstructuur licht zichtbaar. Het beschermt het hout duurzaam tegen UV-straling.
- Een semi-dekkende of semi-transparante beits kleurt in een natuurlijke tint en laat de structuur en nerf of groeven van het hout doorschijnen. Voor een goede bescherming tegen UV: hoe donkerder de kleur, hoe sterker de UV-bestendigheid.

stap 6

DE KEUZE VAN HET GEREEDSCHAP

De meest comfortabele of effectieve manier is met een kwast. Het maakt het mogelijk om alle tussenruimten goed te vullen en eventuele zwakke punten van een oppervlak met reliëf te bedekken. Spuiten met een pistool is ook mogelijk; het maakt een snelle en homogene toepassing mogelijk. Zorg ervoor dat u de techniek van het aanbrengen onder de knie hebt: pas de verstuiver aan voordat u een groot project gaat overwegen.

stap 7

DE IDEALE VOORWAARDEN VOOR OM HET PRODUCT AAN TE BRENGEN

Verkies neutraal weer: droog, weinig wind, bij een temperatuur tussen 12 ° C en 25 ° C en vermijd directe blootstelling aan de zon. Meer extreme omstandigheden kunnen de optimale droogtijden beïnvloeden. Een te snelle droging zorgt voor een slechte hechting van de beits op de ondergrond.
Voor meer details over de optimale omstandigheden, zie de gids "Het juiste weer voor de behandeling van uw buitenhout".

stap 8

BESCHERMING OP LANGE TERMIJN

Hou hier rekening met de kleurloze beitsen. Deze kunnen alleen worden gebruikt. Hun voordeel: ze beschermen door het uiterlijk van het hout zo min mogelijk te beïnvloeden. Aan de andere kant zijn ze minder effectief tegen UV-straling; zelfs al blijft de laag beits effectief tegen vocht, kan het hout toch snel "verbranden" (vergrijzen) als het wordt blootgesteld aan sterk zonlicht.
Als laatste laag, als eerste laag of bij restauratie, laat een kleurloze beits toe om een bestaande afwerking te versterken of te hernieuwen zonder de verkregen esthetiek te beïnvloeden.
Als eerste laag op nieuw hout kunt u de look op langere termijn gemakkelijk veranderen. Op deze manier is een dekkende beits gemakkelijker te schuren en te vervangen door een natuurlijke houtlook, omdat de laag die zich het dichtst bij het hout bevond kleurloos was. De resten van deze eerste laag zijn dan niet merkbaar.

Top of page